Mina andra sajter:

Barntotal.se & Coderprint.com

Jerry Silfwer – Proffs inom PR, kommunikation och digital marknadsföring

Posted: oktober 14th, 2013 | Author: | Filed under: Intervju | Tags: , , , , | 3 Comments »

Allt började redan i klassrummet för Jerry Silfwer. Nyfikenheten, viljan att lära sig och drivet gjorde Jerry till en sanna inspiratör och guru inom branschen. Helt enkelt en sann förebild för många.

bild på jerry silfwer

Vem är Jerry Silfwer?

Jag är 34 år, kommer från Alnö utanför Sundsvall men bor idag i Stockholm. Jag har även bott i München, London och nu senast i New York. Jag är gift med Lisah Silfwer, nyhetsankare och videoreporter på TV4. Jag vet att det låter pretentiöst, men jag gillar att lära mig saker. Men så är jag också en typiskt introvert personlighet. Intresserar mig mycket för hundar, katter och vetenskap.

 

Hur började allt?

En gång i andra klass skrev jag en berättelse. Inget särskilt med det, eftersom hela klassen gjorde det. Min fröken valde då att läsa upp den högt för klassen. Inget speciellt med det egentligen heller, eftersom hon läste upp flera berättelser. Men där satt jag, längst bak i klassrummet, och kunde följa reaktionerna i mina klasskamraters kroppsspråk.

Ibland skratt. Ibland överraskning. Ibland medlidande, ibland avsky. Ibland blev jag överraskad över hur de reagerade, ibland reagerade de precis som jag ville. Jag var i alla fall helt fast. Från den dagen ville jag skapa kommunikation, släppa den fri och sedan smyga undan i ett hörn och se hur reaktionerna ser ut.

Jag var rätt usel på matematik i grundskolan, så jag läste naturteknik på gymnasiet för att bli bättre. Efter gymnasiet gjorde jag värnplikt som befäl för en sjukvårdspluton i 15 månader och upptäckte att det här med att leda människor mot gemensamma mål faktiskt gav samma tillfredsställelse. Jag fick bästa möjliga betyg och blev antagen till yrkesofficersutbildning, men jag backade ur i absolut sista stund.

Därefter läste jag först en PR-utbildning på Mittuniversitetet och följde upp den med en utbildning i lingvistik där jag fokuserade på retorik och disposition. Vann PRECIS-priset för bästa kandidatuppsats och fick ett stipendium av DIK och lyckades sedan efter en något trevande start landa ett jobb på en nystartad byrå, Spotlight PR.

Blev sedan rekryterad av Springtime PR som kundansvarig för teknik- och telekomkunder. Startade branschforumet PR of Sweden och renodlade min blogg Doktor Spinn. Var också redaktör för en medieblogg som hette Same Same But Different som jag drev tillsammans med Sofia Mirjamsdotter. Med min tyngre profil avancerade jag snabbt till att bli seniorkonsult och affärsområdesansvarig för digitala medier innan fyllda 30 på Springtime.

Därefter dök det upp en möjlighet att dra igång en byrå i New York som specialiserade sig på sociala medier. Så jag sa upp mig och bokade ett hotellrum på Manhattan. Efter ungefär en vecka hade jag en lägenhet på 18 kvm högt upp i en skyskrapa i Financial District med utsikt mot Frihetsgudinnan från sängen. Därefter gifte jag mig. Eftersom vi inte hann ordna med ett stort bröllop gifte jag mig med Lisah i Karibien på en strand. Mina vita linnebyxor som jag bar på bröllopet köpte jag i hotellets gift shop dagen innan ceremonin.

Vi växte byrån till ungefär 15 personer innan jag flyttade hem till Stockholm för att starta upp Whispr Groups första lokalkontor utanför NYC. Såg till att växa kontoret till 6-7 personer och byggde upp en stabil grund av nyckelkunder innan jag kände att mitt jobb var gjort. Så jag lämnade då över mina operativa ansvar och startade upp strategibyrån Mad Science Digital.

I Mad Science Digital har vi varit igång i ungefär ett halvår och jag har ganska nyligen anställt en person. Vi jobbar på för fullt och vid sidan av det sitter jag även med i Advisory Board för Berghs-tbildningen Interactive Communication och Mittuniversitets PR-program. Vi planerar även att lansera en ny sorts PR-pris inom ramen för PR of Sweden, som också ska få sig ett plattformsbyte.

Och där är vi idag!

 

Den som tycker att jag vore en intressant person att nätverks med borde sätta upp sig på min epostlista här!

 

Hur föddes namnet DoktorSpinn?

Det var när jag nyss hade påbörjat min PR-utbildning, gissar att det var år 2000. Jag hade en användarprofil på communityt nightlife.se där jag använde namnet DoktorSpinn eftersom jag ju ville bli en spinndoktor. Sedan har det namnet följt med i alla möjliga olika sammanhang.

 

 

Du jobbar idag med PR, digitala medier, kommunikation och internet.  Hur anser du att det har förändrats under senaste 10 åren?

Tidigare låg makten hos dem som med stora resurser kunde äga en fysisk distributionsapparat. Nu är det helt borta och organisationer kan nu nå nästan vem som helst, när som helst. Men det har inte blivit enklare för det, tvärtom. Konkurrensen om vår uppmärksamhet är stenhård.

Så nu mer än någonsin måste du förtjäna andra människors tid och engagemang.

 

 

Vilka personer, bloggar och sajter ska man klicka sig in på och följa om man vill bemästra dina områden och bli ett digitalt geni?

Peter Shankman (networking)

Gini Dietrich (communications)

Danny Brown (influence)

Dino Dogan (diy blogging)

Marcus Sheridan (inbound marketing)

Craig McBreen (design)

Derek Halpern (online psychology)

Stephen Wolfram (analytics)

 

 

Du jobbade på Manhattan tidigare, berätta om den entreprenöriella atmosfären där mot hur den är här.

Alla som är i ”hetluften” vet att det är ett privilegium bara att vara där. Att äventyret kan ta slut på nolltid om du inte brinner och levererar. Det skapar en atmosfär som är väldigt starkt befriad från Jantelagen. Så hur hårt du än jobbar, hur många timmar om dagen du än läger ner — klagar är det sista någon gör. Och för vissa går det fort – från att slita som en hund till att några månader senare gå och köpa en sportbil på lunchen. För att sedan jobba ännu hårdare.

 

 

Är Innehållsmarknadsföring (content marketing) en fluga”?

Innehållsmarknadsföring kommer att vara ett faktum så länge sökmotorerna fungerar som de gör idag.

 

 

Som expert och guru inom området, vad skulle du säga att alltför många företag gör för fel?

Det vanligaste misstaget är att de mäter engagemang i sociala nätverk istället för att mäta konverteringar på den egna sajten och utgå därifrån.

 

Har du något du skulle vilja tipsa om?

Jämför dig inte med andra. Tävla inte med andra. Försök inte att imponera på din omgivning. Skyll inte ifrån dig på någon. Skyll inte på dig själv heller. Livets stora utmaning tycker jag är att vara sann – och snäll! – mot sig själv. Så mycket av det vi människor lägger tid och energi på är antingen totalt onödigt eller i grunden självdestruktivt. Den som kan sluta upp med sådana dumheter har oändligt med både tid och energi att förverkliga sig själv.

Jag kan inte påstå att jag har lyckats med detta, men jag jobbar med det varje dag och varje dag blir livet så mycket bättre just därför.

 

 

Något du tycker jag missat att fråga dig?

Jag tycker att tänkandet är underskattat i vårt samhälle. Prova att stanna vid en och samma tanke i fem hela minuter – det är ofta jättesvårt. Inte konstigt att vi tycker att så mycket verkar svårt eller olösligt när vi ofta knappt ägnar fem minuters djupt tänkande åt de problem vi stöter på. Vi stannar helt enkelt upp för sällan, lyssnar och sedan tänker efter ordentligt.

Jag ägnar nog en timme varje dag åt att vandra omkring i kontorslandskapet. En halvtimmes djuptänkande på en och samma utmaning spara fotar dagar i rent utförande. Så jag skulle uppmana fler att våga säga ”låt mig tänka på det en stund innan jag svarar”!

 

Jämför dig inte med andra. Tävla inte med andra. Försök inte att imponera på din omgivning. Skyll inte ifrån dig på någon. Skyll inte på dig själv heller. Livets stora utmaning tycker jag är att vara sann – och snäll! – Jerry Silfwer

Gillar du det du läser? Like:a nedan =)