Mina andra sajter:

Barntotal.se & Coderprint.com

David om klockor, klocksnack.se och klockframtiden

Posted: augusti 11th, 2015 | Author: | Filed under: Intervju | No Comments »

Vem är David och varför gillar du klockor så mycket?
Jag är 33, bor i Malmö och jobbar till vardags med att förbättra kvaliteten på webben, eller rättare sagt hjälpa våra kunder att förbättra sina webbplatser. Allt från stavfel och brutna länkar till mer avancerat som att ha tillgänglig webb och hjälpa till med kommunikationsstrategi. Klockintresset väcktes till liv för ungefär 12 år sedan, och det har enbart blivit större. Jag antar att det är här för att stanna. 🙂
 
Bild på David från klocksnack 
 
Hur kom det sig att du grundade forumet klocksnack.se?
Vi är tre som grundande Klocksnack.se, och det är faktiskt en riktigt bra anekdot som inte behöver kryddas för att bli bättre. Det fanns redan ett stort klockforum i Sverige, och det hade då funnits i många år. Design och funktion på det forumet såg ut att vara från 90-talet – tänk tidig Craigslist. Det lovades en omdesign, men inget hände …så till slut tröttnade vi.
 
Jag köpte domänen klocksnack.se en söndagsmorgon vid frukostbordet och installerade phpBB på ett webbhotell jag redan hade. Jag ringde direkt min vän Erik, sa att nu har jag köpt klocksnack.se och installerat en forummjukvara. Han sa: ”Vi kör!”, sedan ringde han Joachim och frågade om han ville vara med och driva siten. Det var i september 2012, över 8000 medlemmar och snart 1 miljon inlägg sedan. Vi är nu största i Norden. 

Vilken är din favoritklocka och varför?
Vi klocknördar brukar prata om vilka graaler vi har. D.v.s. klockor som är näst intill ouppnåeliga, och min graal är en Patek Philippe 5980.
 
Patek Philippe 5980

Patek Philippe 5980

 
Finns det några “vanliga” frågor du får om klockor?
”Jag har x antal kronor, vilken klocka ska jag köpa?” En klassiker. Sedan har jag många gånger fått förklara skillnaden på mekaniska klockor och quartz-klockor. D.v.s. batteriklockor och de som är helt mekaniska, och inte behöver batteri. 

Finns det något som folk bör tänka på innan de köper en klocka?
Köper man en mekanisk klocka så måste man vara medveten om servicebehov, precis som en bil (fast i många fall billigare). Detta är dock något som vanligtvis endast behövs göras med 5-6 års intervaller.
Jag rekommenderar inte alla att ha en mekanisk klocka, framför allt inte om den enbart ska användas sporadiskt, då är det bättre att köra quartz (d.v.s. batteriklocka).
Jag tycker också att man ska köpa en klocka vars tillverkare tillverkar klockor. Det finns en kategori som kallas parfymklockor/designklockor. Råder delade meningar om dessa, men jag personligen skulle aldrig köpa en sådan, än mindre rekommendera en. 

Sjunker värdet på en klocka om säg 10-20år om jag köper den idag?
Beror helt på vilken klocka det är, vilken utgåva osv. Mest säkra är nog att köpa Rolex. 

Om jag vill ha en schysst “nybörjarklocka”, vilken/vilka skulle du rekommendera?

Jag skulle snegla mot märken som Seiko, Oris, Tudor, Sinn osv. En klassiker är Seiko SKX007, går att få loss för runt 1,500 SEK. En automatisk dykare som många uppskattar. Mycket pang för pengen.

Seiko_SKX007

Seiko SKX007

 

Hur tror du att klockbranschen kommer utvecklas i framtiden. Kommer digitala smartklockor konkurrera ut de analoga?
Jag skrev för ett tag sedan en recension om Apple Watch, och där tog jag även upp det här. Jag tror fortfarande att det är två olika segment. Premiummärkena ska inte in och rota i smartwatch-världen, de har inte att där att göra då de inte är konkurrenter med varandra. 

En Apple Watch är ruskigt bra, finishen är superb och jag köpte en själv. Men om 1 år är den out of date. Om vi jämför med klockvärldens ikoner som t.ex. Submariner så ser de i det stora likadana ut som på 50-talet. Det finns även 50-tals Submariners som fortfarande tickar på utan problem (de kostar dock huggorm).
 
Funktionsklockorna bör dock se upp, jag tänker på Suunto, Garmin osv. De ligger i samma prisklass och har i många fall en del av funktionerna som vissa smartwatches redan fixar.
Mycket handlar om arv och historia i klockvärlden, och där finns inte smarta klockor. Inte än på ganska många år iaf. 

Kan du berätta någon hemlighet du har som är kopplat till klockor?
Hittar du en Rolex Submariner med ett T i en rund ring på tavlan på någon loppis, köp. 😉
rolex with a T in it

Rolex ”Milsub”

 

Något övrigt du vill tipsa eller berätta om?
Inget direkt, mer än att alla bör äga iaf. en mekanisk klocka. Det är en fin känsla att ha något med eget liv på handleden. 🙂 

Gillar du det du läser? Like:a nedan =)