Mina andra sajter:

Barntotal.se & Coderprint.com

6 experter om e-handel och framtid

Posted: december 17th, 2014 | Author: | Filed under: E/M-handel, Intervju | Tags: , | 1 Comment »

Min nyfikenhet till (e/m-) branschen och framtiden har drivit mig till att ta kontakt med 6 experter inom Ehandel och ställa intressanta frågor om E-handelstrender, förbättringspotentialen och problematiken i branschen.


e-handel
 

Kort om experterna:

Anders Karlsson

”Jag är e-handlare, bloggare och konsult som hjälper andra e-handlare att lyckas. Driver webbutikerna Barahandtag och Kutts genom mitt bolag AndersIvar AB.”

Anton Johansson

Jag driver ehandelsbolaget Headler.se, elbolaget Alltid.se och webbyrån Grebban.com. Förutom detta gör jag Ehandelspodden och är rådgviare till en del bolag – framförallt Vattenfall, Fyndiq, Weld och Ostogram.”

Arne Andersson

”Jag jobbar som e-handelsexpert och talesperson för Postnord i
e-handelsrelaterade frågar, är ofta anlitad föreläsare och rådgivare.”

Christian Rudolf

”Jag driver en SEO byrå som heter Topdog. Vi hjälper större företag att effektivisera sälj och kommunikation med hjälp av SEO. Vårt fokus är att hjälpa till att bygga processer åt kunden som löser problem eller gör att man når sitt mål. Vi jobbar oftast med bestående förändring!”

Louise Ahokas

”Jag är innehållsansvarig på Nordic eCommerce Knowledge som testshoppar nordiska nätbutiker, arrangerar Nordic eCommerce Summit och Nordic eCommerce Academy. Jag är också chefsredaktör på SavvyJane.com, ehandelns Vogue.”

Henrik Hansen

”Försäljningschef DIBS Sverige

 

Fråga 1: Ehandel växer kraftigt, vilka trender tror du kommer komma i framtiden inom ehandel och varför?

andersKarlssonFärdig

”Mobilt har ju redan kommit, men förvånansvärt många är inte med på det tåget ännu och det känns viktigare än någon trend som eventuellt kommer i framtiden.

Generellt tror jag 3PL kommer bli mycket större än vad det är idag och att fler och fler tillverkande företag kommer förstå fördelarna med att låta andra företag sälja och ta hand om kunderna.

Företagen som är duktiga på att tillverka produkter skall göra det och säljande organisationer med kundfokus skall helt enkelt hålla på med det.”

 

AntonJohanssonFärdig

”Det finns många framväxande trender inom e-handel. En av de tydligaste trenderna tycker jag är att ”allt” blir e-handel. På Grebban, där vi hjälper många av våra kunder med att bygga webbplatser, märks detta extra tydligt.

Istället för att kunderna kommer till oss och ”vill ha en ny webbplats” så vill de ”sälja mer med hjälp av nätet”. Det är inte längre bara detaljhandels- och digitala företag som säljer via nätet, även B2B-företag och tjänsteföretag!

Några andra intressanta trender är same-day (eller hour!) delivery och prenumerationstjänster. Varför ska man behöva tänka på att man behöver köpa toalettpapper, det borde väl beställas nytt per automatik?

Såhär i närtid tror jag också att marknadsplatser kommer dominera inom den traditionella detaljhandelse-handeln. Amazon, Ebay, Fyndiq och så vidare kommer bli mycket mer dominerande än vad vi har insett i Sverige. ”

 

ArneAnderssonFärdig

”Vi konsumenter kommer att ställa stora krav på tillgänglighet,bekvämlighet och enkelhet. Vi kommer att blir mer och mer irriterade på alla former av friktion när vi handlar så det gäller för handlaren att få sin handel att upplevas så smidig och enkel som möjligt.

Därför måste köpupplevelse och användarvänlighet att vara prioriterat nu och framåt.

Den som har den smidigaste och mest eftektiva logistiken kommer att vara bland vinnarna. Logi´stiken har stor betydelse för att tillfredställa konsumenterna krav på köpupplevelse, inte minst när det gäller tillgänglighet och snabbhet.”

 

ChristianRudolfFärdig

”Den stora trenden är redan här. Mobilen. De flesta företag är dock ännu oförbereda för detta då förändringen kräver mer än en responsiv sida. Du som användare frigör dig i rummet när du har en mobil och det får en stor påverkan på vad du som individ kan göra och därmed konsumera och när du kan konsumera.

En förändring som nog är förbisedd av många är att Amazon kommer göra en större entre på den svenska marknaden inom 12 mån. Det kommer slå hårt mot många ehandlare och en del brands. De är världens största köpare av adwords (+200MUSD per år), de gör väldigt aggressiv och framgångsrik seo och de är ett brand som alla känner till, fastän de ej gör någon varumärkesmarknadsföring i Sverige.

Detta kommer påverka rankingen för många ehandlare, det kommer påverka klickpriser(läs mer här: http://topdog.nu/sokmarknadsforing/googles-stigande-klickpriser-ritar-om-den-digitala-kartan/) och även om de inte rankar etta, kommer de ändå attrahera klick. One clock shopping är en kraftfullt sätt att behålla användare även i Google. Utöver det är de kända för att aktivt använda sin dominerande position för att förändra nätet och ta ifrån dig dina komparativa fördelar.”

 

LousieAhokasFärdig

”Om vi tittar några år framåt i tiden tror jag att det här med nätvalutor, t.ex. Bitcoin, kommer att bli något. Men det är alldeles för tidigt för att man som ehandlare känna sig tvungen att implementera det än.

Annars är ju fler och bättre fraktalternativ den självklara trenden, kunderna börjar vänja sig vid individanpassade lösningar, och där måste vi nog snart ge fler möjligheter till leveranstider och -platser.”

 

HenikHansenFärdig

”Flera stora e-handlare kommer satsa på internationell verksamhet, och försäljning på nya marknader.  De mindre ehandlarna blir färre till antalet, eftersom det har blivit väsentligt svårare att bedriva ehandel.

80% av alla ehandlare kommer ha en mobilanspassad site inom 12-24 månader. Det är ett absolut krav från merparten av konsumenterna.”

 

Fråga 2: Är det någon bransch/branscher som inte lyckats än inom e-handel men som kommer komma och slå igenom?

andersKarlssonFärdig

”Inte vad jag kommit på ännu, då hade jag startat upp inom den branschen. =)

 

AntonJohanssonFärdig

”Det är väldigt tydligt att B2B-aktörer inte dragit nytta av försäljningskanalen e-handel fullt ut. Detta är inget som vi privatkonsumenter kanske märker i första hand, men levererar du e-handelslösningar märks det ett tydligt köpsug av b2b-aktörer att effektivisera sin försäljning med hjälp av digital försäljning.

 

ArneAnderssonFärdig

”Jag tror dagligvaror och apoteksvaror kommer att slå igenom under 2015.

 

ChristianRudolfFärdig

”En bransch som jag ser efter är utbildning. Internet sprider information effektivare än föreläsningssalar. Jag tror dessutom att utbildningsbehoven hos individer ökar framöver. Kunskap blir fortare gammal och människor kommer behöva mer än en karriär under sin livstid.

Branschen hämmas såklart av att offentlig sektor, är den största leverantören av utbildning.”

 

LousieAhokasFärdig

”B2B är ju inte en bransch på det sättet, men där kommer vi se stora förändringar. Det kommer knappt vara någon skillnad på ehandel inom B2C och B2B. Där måste man nog främst skärpa till kundservicenivån inom flera B2B-branscher.

 

HenikHansenFärdig

”Mathandel på nätet – i dagsläget några få procent, inom 12-24 månader 8-10%.

 

Fråga 3: Vad behöver utvecklas och förbättras inom E-handel i världen för att fler ska vilja köpa via e-butiker anser du?

andersKarlssonFärdig

”Kundservicen, alltså känslan för och omhändertagandet av kunden måste upp på en betydligt högre nivå tillsammans med tillgängligheten.

En av trösklarna som visserligen blir mindre för varje generation är att man inte känner trygghet av att handla i en viss webbutik och den kan avhjälpas med chatt, telefon och ett jäkligt trevligt bemötande som gör att kunden känner sig trygg.

Betalsätten behöver också fortsätta utvecklas, hela upplevelsen för kunden skall vara sömlös, utan skarvar och trösklar.”

 

AntonJohanssonFärdig

”Det är MYCKET kvar att göra för att förbättra användarupplevelsen. Många av de ledande e-handelsaktörerna idag har i princip lyckats för att de var först med att ”lägga upp saker till försäljning på internet”, inte för att de har varit duktiga på att bygga bra butiker.

Jag tror det går att göra e-butiker betydligt bättre än vad de är gjorda idag, både smartare snyggare och bättre. Allt från hur man hittar varorna, till hur man blir tipsad eller rekommenderad, till hur enkelt köpprocessen går till. Detta är extra tydligt när det kommer till mobil e-handel, där de flesta företag har en användarupplevelse som liknar den man hade när man gick in på en e-handelssajt på 90-talet.

Förutom detta så måste det till bättre logistiklösningar. Det borde vara självklart med hemleverans, snabbare leveranser, och möjlighet att följa paketen i realtid. Vem vill gå till Ica för att hämta sitt paket? Slöseri med potential! ”

 

ArneAnderssonFärdig

”Allt behöver utvecklas men ett gott råd till alla handlare är att satsa på excellent kundservice och göra det så enkelt som möjligt men med största möjliga köpupplevelse genom exempelvis bra produkttexter, bra kvalité på foto mm

 

ChristianRudolfFärdig

”Jag tror många ehandlare borde jobba mycket mer med sitt varumärke. Vad man står för, för vem och när.

Eric Schmidt , fd VD i Google och numera styrelsens ordförande, sa såhär 2008

” The internet is fast becoming a ”cesspool” where false information thrives, Google CEO Eric Schmidt said yesterday. Speaking with an audience of magazine executives visiting the Google campus here as part of their annual industry conference, he said their brands were increasingly important signals that content can be trusted.

”Brands are the solution, not the problem,” Mr. Schmidt said. ”Brands are how you sort out the cesspool.”

”Brand affinity is clearly hard wired,” he said. ”It is so fundamental to human existence that it’s not going away. It must have a genetic component.”

När dina användare känner igen dig, kommer många, många fler att köpa och oftare.”

 

LousieAhokasFärdig

”Tullavgifter mellan länder gör att ehandeln inte kan växa så snabbt som den kunde ha gjort, men det ligger ju på politisk nivå. Här har vi också en obegripligt långsam frakttid ibland, ofta går det väldigt snabbt för varorna att komma till exempelvis Sverige, men väl inne i landet går det långsamt.

 

HenikHansenFärdig

”phew, skulle kunna lyfta fram mycket här. Enkeltheten, mobiliteten i förhållande till köp. Logistiken kommer också vara ett stort problem, om ehandeln växer med 10-15% per år.

 

Fråga 4: Vad anser du vara det största problemet inom ehandel idag och hur kan vi lösa det?

andersKarlssonFärdig

”Google är ett problem och en stor tillgång, deras marknadsandel kan vara lite skrämmande ibland och som e-handlare oavsett storlek så kommer oftast den mesta trafiken därifrån. Jobbar du inte med sökmarknadsföring så är risken väldigt stor att du inte kommer lyckas.

Ur många olika synvinklar så hade jag gärna sett en jämnare fördelning där fler sökmotorer hade en större marknadsandel i Sverige. Jag har dock inget bra förslag på hur vi skall lösa det problemet.”

 

AntonJohanssonFärdig

”Det är att det går för sakta. För att vara en framtidsbransch händer alldeles för lite. Jag hoppas vi får se en acceleration av innovation närmsta åren!

 

ArneAnderssonFärdig

”Pengar och kompetens. Mer pengar måste tillföras genom riskapital m.fl Sverige måste satsa mycket mycket mer på e-handelsutbildningar på på yrkeshögskolenivå och universitets/forskningsnivå och att vi som är intressenter till e-handeln måste samarbeta mycket mer för att tillsammans utveckla e-handeln till nya höjder.

 

ChristianRudolfFärdig

”Se mitt föregående svar.

 

LousieAhokasFärdig

”Ännu en gång, frakt och leverans. Många utlämningsställen är översvämmade under julen och kunderna får stå i långa köer för att hämta sina paket. Om man vill ha hemleverans måste man ibland ta ledigt från jobbet för att kunna ta emot paket. Det behövs fler alternativ, och jag tror att kunderna är beredda att betala för det.

Betallösningar har gått igenom många stora förändringar de senaste åren, och jag hoppas att logistikbranschen kommer göra detsamma nu.”

 

HenikHansenFärdig

”Ur ehandlarens perspektiv är det lönsamhet, uthållighet och tålamod. Många får aldrig igång sin ehandel.

 

Fråga 5: Vill du tipsa läsarna om något?

andersKarlssonFärdig

”Har du missat e-handelspodden så tipsar vi om den (http://www.ehandel.se/blogg/ehandelspodden/) och så rekommenderar jag alla e-handlare att läsa på om SEO, förslagsvis hos Håkan Persson (https://www.soekmotoroptimering.se/blogg).

 

AntonJohanssonFärdig

”Jag tycker såklart alla ska lyssna på Ehandelspodden, om jag får göra lite egenreklam. För att inte bara prata om min egen podd så vill jag även tipsa om a16z Podcast, som har en hel del bra avsnitt om Amazon och e-handel. Väldigt bra insikter om framtiden.

 

ArneAnderssonFärdig

”Läs alla e-handelsrapporter på www.postnord.se lyssna på ehandelspodden och följ mig på twitter @arnepaposten

 

ChristianRudolfFärdig

”Internet är ett verb. Det betyder att man lär sig saker genom att göra saker, inte att läsa om internet. Lägg mindre tid på att läsa och mer på att göra.

Exempel:
Det jag ser att många människor arbetar med webben men de har aldrig byggt en egen sida och attraherat besökare. Många fler skulle bli framgångsrika om de inte hoppar över krypstadiet, innan de börjar springa.

Man kan göra detta själv, man behöver ingens tillstånd och man kan skapa något som engagerar en. Känner man i att man brister i sin kapacitet att bygga en webbsida och få uppmärksamhet, finns det dock böcker att läsa. Här finner man dem http://disruptive.nu/2012/10/22/fem-bocker-for-de-som-vill-bli-framgangsrika-internetentreprenorer/

 

LousieAhokasFärdig

”Så klart SavvyJane.com där vi har intervjuer, artiklar och nyheter om ehandel. Men vi har också precis börjat blogga mer på iloveecommerce.se där vi skriver om våra erfarenheter när vi testshoppar nordiska webbshoppar, och där rekommenderar jag att gå in lite då och då!

 

Gillar du det du läser? Like:a nedan =)